„Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a luat act de demisia domnului Marian Sârbu din funcția de prim-vicepreședinte și membru executiv al Consiliului ASF. Domnul Marian Sârbu a notificat Parlamentul României (conducerea Camerei Deputaților și Senatului) în privința demisiei începând cu data de vineri, 18 iulie”, se arată într-un comunicat remis luni agenției MEDIAFAX.
Sârbu a fost numit de Parlament în această funcție în data de 16 iunie. Anterior, el a fost membru neexecutiv în Consiliul ASF.
Ulterior, în data de 2 iulie, la sesizarea Partidului Democat Liberal (PDL), judecătorii Curții Constituționale (CC) au hotărât că numirea lui Sârbu în funcția de prim-vicepreședinte al ASF este neconstituțională.
În motivarea instanței se arată că Sârbu nu are o experiență profesională specifică acestei funcții.
„Marian Sârbu nu are o experiență profesională specifică în materie de minim nouă ani. Curtea constată că acesta nu întrunește condiția prevăzută de articolul 9 alin. (1) lit. a2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.93/2012 pentru numirea în funcția de prim-vicepreședinte, membru executiv al Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară. Prin urmare, Hotărârea Parlamentului nr.26/2014 este nelegală în ceea ce privește această numire”, se arăta în motivarea CC de la începutul lunii iulie.
Potrivit ASF, președintele instituției, Mișu Negrițoiu, a constatat, printr-o decizie adoptată luni, încetarea mandatului de membru executiv și prim-vicepreședinte al ASF al lui Marian Sârbu începând cu data de 18 iulie.
„Demisia domnului Marian Sârbu are în vedere Decizia Curții Constituționale 389 din 2 iulie 2014, publicată în Monitorul Oficial în data de 17 iulie 2014, referitoare la sesizarea de neconstituționalitate a Hotărârii Parlamentului 26, din 16 iunie 2014, privind numirea prim-vicepreședintelui ASF”, se mai spune în comunicatul ASF.
Anterior numirii lui Sârbu, funcția de prim-vicepreședinte ASF a fost deținută de Daniel Dăianu, în prezent consilier în cadrul instituției, post pe care îl va ocupa până la 30 septembrie.
De la 1 octombrie, Dăianu va activa, pentru un mandat de 5 ani, în funcția de membru neexecutiv în Consiliul de Administrație al BNR.
ASF și-a început activitatea la finele lunii aprilie 2013, prin comasarea atribuțiilor și prerogativelor Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).